• ACN

Terugblik 24 MEI // ACN presenteert: Pionieren in Winkelsteeg

Hoe ontwerp je vanuit het niets een divers en levendig stadsdeel? Eén van de belangrijkste stadsuitbreidingen van Nijmegen de komende jaren is Winkelsteeg. Het moet het oude vinex-denken ver achter zich laten en een stadsdeel worden waar wonen, werken en leven elkaar aanvullen. Waarom deze visie? Hoe wordt een mix van mensen en functies vanaf papier praktijk? En hoe zorg je dat veel verschillende mensen hun plek vinden in dit nog onbewoonde gebied? Han Dijk (PosadMaxwan) en Jeroen de Willigen (De Zwarte Hond) presenteerden hun kijk op een diverse, inclusieve stad en gingen in gesprek met socioloog Jochem Tolsma.

Alles dichtbij

Nu komen mensen alleen in Winkelsteeg als ze er moeten zijn. Het is geen aantrekkelijk gebied. Mede aangedreven door de wooncrisis wil de gemeente Nijmegen een nieuw perspectief: een toekomstbestendig nieuw stuk stad waar je woont, werkt, sport, winkelt en ontspant. Er komen passende woningen voor uiteenlopende doelgroepen en daarnaast wordt de ontwikkeling van Winkelsteeg gezien als een sociaal-maatschappelijke impuls voor Dukenburg. Hoe ontwerp je zo’n complex stadsdeel en welke kansen biedt de nabijheid van voorzieningen? Stedenbouwkundige Han Dijk gaf tekst en uitleg. PosadMaxwan en SITE Urban Developement werkten in opdracht van gemeente Nijmegen aan de ontwikkelvisie op Winkelsteeg.


Gemengde wijken, homogene buurten

Door de stijgende huizenprijzen dreigen woningen in binnensteden slechts betaalbaar te worden voor een selecte groep mensen. In stedelijke randgebieden bestaan wijken juist vaak voor een groot deel uit sociale woningbouw. “Beiden zijn niet goed voor een stad” stelt ontwerpbureau De Zwarte Hond. Gemengde wijken met daarbinnen samenhangende buurten kunnen een oplossing bieden: wel in je wijk blijven wonen, ook als je elders gaat studeren of werken of groter wil wonen, maar dan wel in een buurt met gelijkgestemden. Hoe bied je die mogelijkheid als stad aan wijkbewoners, ook onder druk van een overspannen woningmarkt? Architect Jeroen de Willigen lichtte zijn visie op de gemengde wijk toe.


Inclusieve ontwerpoplossingen

Hoe zorg je dat de plannen voor een divers en levendig Winkelsteeg in praktijk goed uitpakken? Na hun lezingen gingen Han Dijk en Jeroen de Willigen in gesprek met socioloog Jochem Tolsma onder leiding van Lema Salah. Een gevarieerd woningaanbod en nabijheid van voorzieningen en werkgelegenheid hebben in potentie een positief effect op kansengelijkheid en sociale cohesie in een wijk. Hoe ontwerp je vanuit die gedachte? En welke sociologische inzichten kunnen daarbij helpen?

 

Dit is een programma in het kader van ‘PLEK: plaats maken voor de rechtvaardige stad’. Het komende jaar onderzoekt het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) welke maatschappelijke en ruimtelijke interventies bijdragen aan een rechtvaardige stad. Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Architectuurcentrum Nijmegen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief


289 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven