top of page
  • ACN

Dag van de Architectuur: Nijmeegs bekendste architecten

Op zaterdag 17 juni organiseerde het ACN een drietal fietstochten langs werk van de toonaangevende Nijmeegse architecten Oscar Leeuw (1866-1944), Charles Estourgie (1884-1950) en Cees Pouderoyen (1912-1993). Nadat de deelnemers waren ontvangen met een kopje koffie, gingen de drie groepen op pad, onder leiding van de gidsen van het ACN.

De fietstocht langs het werk van Oscar Leeuw ging eerst langs zijn bekendste werken: concertgebouw De Vereeniging aan het Keizer Karelplein en de Synagoge aan de Gerard Noodtstraat. Daarna ging de tocht verder richting Nijmegen-Oost, waar een aantal villa’s werd bezocht. Het werk van Charles Estourgie staat verspreid door de gehele stad. De route ging dan ook slingerend via het pand van wijnhandel P. de Bruijn aan de Bijleveldsingel naar de woningen aan de Van Gentstraat en de Javastraat. De tocht eindigde bij het curieuze Bisschop Hamerhuis. Tijdens de route werden de verschillende stijlaspecten besproken, die Estourgie in zijn werk hanteerde: van traditioneel tot de moderne Amsterdamse School.

Cees Pouderoyen werd na de Tweede Wereldoorlog als architect en stedenbouwkundige overladen met opdrachten voor de herbouw van zwaar getroffen steden en het opstellen van uitbreidingsplannen. De deelnemers aan de fietstocht bezochten onder andere Hengstdal en Doddendaal.

De geplande 1,5 uur, die de fietstochten zouden duren, bleek in alle gevallen te kort. Zowel de rondleiders, als de deelnemers waren zeer enthousiast en vonden de tochten voor herhaling vatbaar. Alle deelnemers kregen een boek uit de serie ‘Regionale architecten’ cadeau.

88 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page