Terugblik Architectuur documentaire avonden: Ongewone Ontwerpen

Afgelopen donderdag vond de laatste Architectuur documentaire avond van de reeks 'Ongewone Ontwerpen' plaats in de Lindenberg, Nijmegen. Het thema was 'Duurzaamheid in de leefomgeving', een thema waarin alle aspecten van de voorgaande bijeenkomsten, t.w. alternatieve materialen, nieuwe woonvormen, sociale cohesie, circulair bouwen, stedenbouwkundige context, leefomgeving en circulaire economie samen kwamen.

Het Architectuurcentrum Nijmegen dankt de architecten Daan Bruggink, Brigitte van Bakel, Frank Marcus, Michel Post, Peter Brouwer, Alexandra Dietzsch, Dieter Detting, Kim Verhoeven, Vincent Valentijn, Koen Gerards en orga-bouwer Patrick Schreven en fotograaf en filmer Petra Noordkamp voor hun bijdrage aan de reeks. Het heeft een gedifferentieerd beeld omtrent het begrip duurzaamheid en de daarbij behorende ontwerpen opgeroepen.

Afgelopen dinsdag heeft Tom Matton zich wegens ziekte moeten afmelden, als alternatief is er gekeken naar twee films die beiden de geest van het gedachtegoed van Ton Matton weerspiegelden. Ton Matton is een utopist die vanuit de suburbane beleving en praktijk stadsplanning ontwikkelt; met als belangrijkste onderwerpen een duurzame samenleving en het terugvinden van de sociale drive van architectuur en stadsplanningen. Zelf bepalen en zelf maken is zijn motto. Je moet het vak beheersen maar het ook los kunnen laten, is een citaat. De films zijn: Het einde van het bezig, een tegenlicht uitzending van Thomas Rau uit 2015, en De noodzaak van een utopie: met Rutger Bergman als exponent van het nieuwe vooruitgangsdenken.

De reeks 'Ongewone Ontwerpen' is feestelijke afgesloten met de Poetry song House, een tekst van Ria Roerdink die zij samen Jan Hoenselaar voorzien heeft van muziek.

73 keer bekeken
CONTACT
OVER

Architectuurcentrum Nijmegen

Spoorstraat 268

6511 AH Nijmegen

06 11620217

info@architectuurcentrumnijmegen.nl

www.architectuurcentrumnijmegen.nl

Het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) is het centrum voor ideevorming en uitwisseling over architectuur, stedenbouwkunde en de ruimtelijke ontwikkeling van Nijmegen. In samenwerking met relevante partijen worden producties opgezet, debat-avonden en activiteiten georganiseerd. Het ACN zet daarbij haar kennis en netwerk in om dilemma’s in de stad te duiden, op de agenda te zetten en oplossingen aan te dragen. Lees meer...

© Stichting Architectuurcentrum Nijmegen 2020 | Alle rechten voorbehouden