top of page

Terugblik Architectuur documentaire avonden: Ongewone Ontwerpen

Afgelopen donderdag vond de laatste Architectuur documentaire avond van de reeks 'Ongewone Ontwerpen' plaats in de Lindenberg, Nijmegen. Het thema was 'Duurzaamheid in de leefomgeving', een thema waarin alle aspecten van de voorgaande bijeenkomsten, t.w. alternatieve materialen, nieuwe woonvormen, sociale cohesie, circulair bouwen, stedenbouwkundige context, leefomgeving en circulaire economie samen kwamen.

Het Architectuurcentrum Nijmegen dankt de architecten Daan Bruggink, Brigitte van Bakel, Frank Marcus, Michel Post, Peter Brouwer, Alexandra Dietzsch, Dieter Detting, Kim Verhoeven, Vincent Valentijn, Koen Gerards en orga-bouwer Patrick Schreven en fotograaf en filmer Petra Noordkamp voor hun bijdrage aan de reeks. Het heeft een gedifferentieerd beeld omtrent het begrip duurzaamheid en de daarbij behorende ontwerpen opgeroepen.

Afgelopen dinsdag heeft Tom Matton zich wegens ziekte moeten afmelden, als alternatief is er gekeken naar twee films die beiden de geest van het gedachtegoed van Ton Matton weerspiegelden. Ton Matton is een utopist die vanuit de suburbane beleving en praktijk stadsplanning ontwikkelt; met als belangrijkste onderwerpen een duurzame samenleving en het terugvinden van de sociale drive van architectuur en stadsplanningen. Zelf bepalen en zelf maken is zijn motto. Je moet het vak beheersen maar het ook los kunnen laten, is een citaat. De films zijn: Het einde van het bezig, een tegenlicht uitzending van Thomas Rau uit 2015, en De noodzaak van een utopie: met Rutger Bergman als exponent van het nieuwe vooruitgangsdenken.

De reeks 'Ongewone Ontwerpen' is feestelijke afgesloten met de Poetry song House, een tekst van Ria Roerdink die zij samen Jan Hoenselaar voorzien heeft van muziek.

86 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page