top of page
  • Foto van schrijverACN

Terugblik // ACN college: Anne Dessing

Dinsdag 2 november in LUX


Tijdens het vijfde en laatste ACN college was Anne Dessing te gast. Dessing opereert met haar werk op het snijvlak van architectuur en kunst. Ze heeft een bijzondere interesse voor de architectuurtekening en bracht onlangs met haar tekening van het Museum de Arte de São Paulo een ode aan architecte Lina Bo Bardi. Naast haar ontwerppraktijk geeft Dessing les aan verschillende academische instituten. Zij won de ARC19 young talent award voor haar oorspronkelijke visie op het vakgebied en haar analytische houding.


Door gewoon te beginnen en vanuit de tekening de architectuur te bevragen, leert Dessing zich te verhouden tot de bestaande praktijk en haar eigen positie – die van architect én tekenaar – te verhelderen. Haar visuele essays zijn zowel analytisch als een gevoelde ervaring. Ze maakte werk voor verschillende vakbladen en werd uitgenodigd om een ontwerp te maken voor het Sandberg instituut, de masteropleiding van de Rietveld Academie.


tekening van het Museum de Arte de São Paulo


Dessing tekent het liefst, maar heeft het gevoel dat er ‘iets tegenover moet staan’ in de vorm van architectuur. Wat gebeurt er als de tekening echt wordt? Ze archiveerde de foto’s van studenten van het Sandberg Instituut en tekende postuum figuranten in haar tekening van het Museum de Arte. Door mensen al in de architectuurtekening centraal te stellen, onderzoekt ze de waarde van architectuur voor zijn gebruikers. Niet voor niets is haar gedroomde opdracht de bouw van een school.


Samen met Michiel van Iersel en Iwan Baan, legde ze de verplaatsing van het Zweedse stadje Kiruna vast. De expansie van de ijzerertsmijn verdrukt bewoners, die hun huizen op een trailer moeten laten verplaatsen. Dessing illustreerde het proces en de route die de ijzererts aflegt in de traditie van Alexander von Humboldt en Harold Fisk. Haar informatieve tekeningen spreken het gevoel aan en maken inzichtelijk welke globale ontwikkelingen van invloed zijn op de honger naar erts.


Onderdeel van een architectuurpraktijk is voor haar ook een praktijk die architectuurtools gebruikt om complexe systemen te verduidelijken. Tegelijkertijd werkt ze aan de kunst om tekeningen die op zichzelf kunnen staan verder te versterken als autonoom functionerende beelden.


ACN college gemist? Kijk dan hier terug!

312 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page