top of page
  • Foto van schrijverACN

ACN college: Ronald Rietveld (RAAAF)

Dit jaar nodigt het ACN vijf spraakmakende architecten en beeldend kunstenaars uit om een college te geven over hun vak en hun persoonlijke drijfveren. Onze eerste collegegast was filosoof en kunstenaar Ronald Rietveld. Samen met zijn broer Erik maken ze werk op het grensvlak van architectuur, filosofie en kunst. Hun werk kenmerkt zich door radicale ingrepen die ontwikkelingen in gang zetten: ‘strategische interventies’. Het zijn ruimtelijke denkbeelden die nieuwe vergezichten openen. Het werk start vanuit eigen fascinaties die geconfronteerd worden met urgente maatschappelijke opgaven. Ronald en Erik werken vanuit hun multidisciplinaire en experimentele studio RAAAF (Rietveld Architecture-Art-Affordances).


UITZENDING >>Rietveld is een van de toonaangevendste denkers en makers van Nederland. Hij heeft verschillende internationale prijzen gewonnen, waaronder de Architectural Review Award 2013 (RIBA, London), de Rotterdam Design Prijs 2011 en de Prix de Rome . De verschillende jury’s benadrukken de letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdende werkwijze als de kracht achter het werk. In 2016 zijn Ronald & Erik Rietveld uitgenodigd om lid te worden van de Koninklijke Akademie van Kunsten (KNAW).

Bunker 599, foto RAAAF


Tijdens zijn college ging Rietveld in op het 'articuleren van leegte', bijna het tegenovergestelde van wat architecten normaal doen.


Een bijdrage leveren aan deze avond of ons programma? Een donatie is welkom vanaf €2,50. Betaallink: www.architectuurcentrumnijmegen.nl/donatie


De colleges worden samengesteld en ingeleid door architect en stedenbouwkundige Paul van Hontem. Van Hontem is regionaal bekend om zijn bevlogenheid en vakkennis. Vanuit zijn fascinatie voor architectuur, agendeert hij het Nijmeegse architectuurdebat. Van Hontem richtte samen met architect Frank Willems in 1997 het Architectuurcentrum op. In 2010 won hij de Architectuurprijs Nijmegen en in 2013 won hij de belangrijkste cultuurprijs van Nijmegen: de Karel de Grote Oeuvreprijs.

837 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page