top of page
  • Foto van schrijverACN

Gevonden ruimte: onderzoek naar de tussenruimte

Je kent ze wel: plekken in de stad die tot de verbeelding spreken en waarvan je je afvraagt wat er gaat gebeuren of wat je er zou kunnen. Braakliggende tussenruimtes of locaties die een herontwikkeling verdienen. Met ‘Gevonden ruimte’ wil het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) Nijmegenaren aanzetten tot eigen initiatief in de stad. Welke tussenruimtes kunnen volgens jou bijdragen aan meer sociale cohesie of zijn geschikt als woonplek? Waar moet je juist niets doen en de ruimte met rust laten?


13 plekken Als voorzet brengen we 13 bijzondere plekken in beeld in de categorieën Buurtverbinder, Woonkans, Tussentijds gebruik of Onbestemde ruimte. Deze gevonden ruimtes liggen door de stad verspreid, vaak in de luwte, soms ook prominent aanwezig. Om je verder op weg te helpen presenteren we vijf video's: drie inspirerende bottom-up projecten van Nijmeegse initiatiefnemers, een pleidooi van dichter Merel van Slobbe om plekken juist onbestemd te laten en een reflectie op het zien van kansen in de tussenruimte met ruimtelijk strateeg Eva de Klerk.Grenzend aan de achtertuinen van de woningen, ligt een weinig gebruikt parkeerterrein. Bewoner Sjoerd kijkt vanuit zijn zolder vaak uit op deze plek en ziet potentie in de plek als een gedeelde buitenruimte voor de buurt. Hier kan gezeten, getuinierd en gespeeld worden. Met een eerste aanzet probeert hij de buurt en de eigenaar voor zijn ideeën te winnen.

> Meer buurtverbinders​​Omdat het woningaanbod niet aansprak en in de huidige woningmarkt het aanbod beperkt is, besloot Gerd Kuijpers om samen met zijn vriendin op zoek te gaan naar een plek voor het bouwen van hun eigen woning. In deze video vertelt hij over zijn project en de persoonlijke eigenschappen die gewenst zijn om je eigen droomwens te realiseren. Met wat geluk aan je zijde, maar vooral een gevoel voor avontuur en een dosis doorzettingsvermogen kun je je droomhuis werkelijkheid laten worden.Aan de St. Hubertusstraat is vanaf 2019 creatieve broedplaats Hubert gevestigd. Initiator Jop vertelt wat hij mooi vindt aan deze tijdelijke plek en de spontaniteit en creativiteit die dat oplevert. Met een paar praktische tips laat hij zien hoe je de gemeente mee kunt krijgen in je plan voor een tijdelijk initiatief.

​​> ​Meer tussentijds gebruik“Aan de schaduwrand van de stad liggen de ruimtes die aan niemand toe lijken te behoren, behalve aan de stickers op de lantaarnpalen, de lege parkeerplaatsen.” Dichter Merel van Slobbe brengt een ode aan de onbestemde ruimtes in de stad. Plekken die van niemand lijken te zijn en daarmee van waarde zijn voor iedereen.


Lees hieronder het gedicht van Merel van Slobbe:


Merel van Slobbe - Onbestemde Ruimte
.pdf
Download PDF • 98KB

​​> ​Meer gevonden ruimteHoe kun je je een gevonden ruimte toe-eigenen en transformeren tot iets waardevols voor de stad? Hoe kom je van een eerste idee tot een gedegen plan? We spreken met ruimtelijk strateeg Eva de Klerk over tussenruimtes in de stad, welke kansen daar liggen en hoe je gebruik maakt van de ideeën en energie van bewoners om die ruimtes te transformeren.

​​> ​Meer gevonden ruimte

Doe mee Ken jij een van deze 13 plekken of spreken de thema’s je aan? Heb je zelf een plek die volgens jou kan bijdragen aan meer sociale cohesie, als oplossing voor de woningnood of het leefbaarder maken van de stad? Geef je ideeën door en meld je aan. Stuur een omschrijving van die plek, je idee en een foto naar info@architectuurcentrumnijmegen.nl


Met dit programma verkennen we de mogelijkheden voor (architectonische) interventies door omwonenden, gebruikers en mensen met goede ideeën in het kader van ons jaarthema 2021 ‘TUSSENRUIMTE’.809 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page