top of page
  • Foto van schrijverACN

31 OKT // ACN verkent: Kaaisjouwers en de Onderstad

Schipperszoon en schrijver Frank Antonie van Alphen voert je mee door een leven dat lang geleden is verdwenen: dat van Kaaisjouwers, schippers en de Onderstadbewoners.


Vanuit Nijmegen-Noord gekeken ziet de Oude Stad er al heel anders uit. Maar vanaf de rivier bekeken wordt het nog een ander verhaal. Nijmegen is dan een dobberende stad, een Altstadt in beweging. want zo noemen de Duitsers dat: een Altstadt. De Oude Stad, of de Benedenstad, of de Onderstad, was lang een uniek stadsdeel van Nimma. Wat dit deel van Nijmegen zo bijzonder maakt, weten de Duitsers goed te duiden: de Oude Stad knoopt het hoger gelegen Nijmegen aan het lager gelegen deel aan de rivier de Waal. Uniek in Nederland. En uitgerekend dit bijzondere stadsdeel hebben de plaatselijke autoriteiten willens en weten laten vervallen. Dikke pech. Aan de andere kant: waren de Benedenstadbewoners wel zo blij geweest in een historische kijkdoos te wonen, met drommen toeristen en dagjesmensen, trekkend door de straten en gasjes?!

foto: Manon Bruininga

Als binnenvaartmatroos kwam Frank Antonie in Nijmegen wonen. Aan de Waalkade was het makkelijk aan boord stappen van het koppelverband waarop hij werkte, en maand in maand uit naar Dillingen voer. Door een barbecue veranderde zijn leven compleet: hij ging voor dagblad De Gelderlander werken. Dat deed hij dertien jaar lang. Inmiddels is hij al ruim twintig jaar professioneel schrijver, verhalenverteller en gids.


Datum: zondag 31 oktober 2021

Vertrekpunt: beeld van de Kaaisjouwer aan de Waalkade

Tijd: 11.00-12.30 uur

Kosten: € 10,- p.p.


NB: Inschrijving gebeurt in volgorde van aanmelding. Aanmelden is verplicht via: rondleiding@architectuurcentrumnijmegen.nl

239 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page