top of page
  • Foto van schrijverACN

Naakt met hoed


Sinds een paar maanden siert een fleurig schilderij de zijgevel van café van Deelen op de hoek van de Bloemerstraat en 1e Walstraat. Een welkome aanvulling op de transformatie die de Bloemerstraat heeft ondergaan. Ik vind de nieuwe gevel prachtig. Het geeft een letterlijke dimensie aan de slogan Kleurrijk Nijmegen. Meerdere kleurrijke verfpotten staan momenteel ook opgestapeld op een steiger op de tunnelbak bij het station. Kunstenares Tezz Kamoen schildert momenteel op de saaie rand van het spoorviaduct een verrassend mooi kunstwerk. Eind september moet ze klaar zijn met dit karwei. Ik kan niet wachten tot het zo ver is. Want dit soort kunstwerken zijn een lust voor het oog. Kijk ook maar eens naar de muurschilderingen die kunstenares Carla Dijs in Nijmegen West heeft geschilderd. De zon schijnt zo altijd.

Ik wist niet of je in Nijmegen zo maar met de verfpot aan de slag kunt gaan om blinde zijgevels van panden, randen van tunnelbakken of wat dan ook te verfraaien. Stel dat ik een huis heb met een grote blinde kopgevel en ik schilder daar een meer dan levensgroot “Naakt met hoed” op. Moet ik daarvoor een vergunning hebben? Of kan ik rustig de verfpot hanteren zonder problemen te krijgen. Ik googelde Tezz Kamoen op de site van de gemeente Nijmegen. Niks. Noppes. Ik googelde haar naam op de pagina van de commissie Beeldkwaliteit. Weer niks; noppes. Ik kon het bijna niet geloven. De commissie Beeldkwaliteit hoefde er blijkbaar niks van te vinden. Dus belde ik met de Omgevingsdienst Regio Nijmegen om te vragen hoe dit zit. “Schilderen is geen bouwen” werd mij door een ter zake deskundige medegedeeld. “Dus is daar ook geen omgevingsvergunning of bouwvergunning voor nodig. Tenzij er reclame – uitingen op staan; dan is een reclamevergunning vereist”. Ik stelde de vraag over mijn fictief schilderij “Naakt met hoed”. “Tja; dat lag er aan. Een geschilderde gevel moet wel voldoen aan redelijke eisen van welstand. Dus kan de gemeente achteraf optreden.” Of de discussie dan gaat over de kleur van de hoed of over de hoeveelheid naakt heb ik maar niet gevraagd. Redelijke eisen van welstand zijn al ingewikkeld genoeg.

In mijn vakantiearchief zitten tal van foto’s van opvallende muurschilderingen. Een paar voorbeelden.

Ik hoop dat de verfpotten in Nijmegen voorlopig nog niet leeg zijn. Er valt nog genoeg te verfraaien. Dat geldt ook voor een voor mij bekende muurschildering in de Kolpingbuurt. Een ode aan NEC. De Kolpingbuurt gaat binnenkort duchtig op de schop. Een deel van de wijk wordt gesloopt; een ander deel gerenoveerd. Is er door Talis en architect rekening gehouden met een sociaal plan voor deze muurschildering? Komt dit tafereel in opgefriste vorm terug? Lijkt me voor de Kolpingbuurt realistischer dan “Naakt met hoed”.

159 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page