top of page
  • Foto van schrijverACN

Beelden van de oerknal van onze stad


De subtiele kaden 2 De kaden en de herinnering Koen Geraedts

De subtiele kaden 1 Als er geen kader is wat definieert dan de omgeving? Koen Geraedts Aan de Waalkade kan men baden in de ruimte

Sinds de vrachtschepen zijn verdwenen heeft de kade geen goede zin meer, haar reden van bestaan lijkt verdwenen en dat is aan haar verschijningsvorm duidelijk te zien. Daar is iedereen het al jaren over eens. Nijmegen nuilt over haar kade. Misschien is dat wel haar zin, het ultieme nuilobject dat we ons niet moeten laten ontnemen door er iets aardigs van te maken. We zijn immers een suffe provinciestad? Maar misschien kunnen we er ook wel wat van maken dat tot de verbeelding spreekt. Krijgt de magistrale botsing van rivier en stuwwal eindelijk weer een betekenisvolle vorm? [if !supportLineBreakNewLine] [endif]

Er wordt aan gewerkt! De gemeente heeft wat geld opzij gelegd en de provincie doet er wat bij. Plannen maken maar! Met een gigantisch circus van ideeën inzameling werden we warm gemaakt. Uit de pot van meer dan 800 ideeën werden op onnavolgbare wijze vier schetsen tevoorschijn getoverd die ‘scenario’s’ werden genoemd. Uit die vier scenario’s mochten wij kiezen en we hebben gekozen voor wat ‘Natuurlijke vrijplaats’ aan de rivier werd genoemd. Dat wilde zeggen: een groen en rustig karakter, een parkachtige kade. Daarna is het heel lang stil geweest. Maar eindelijk was er dan vlak voor de zomer plotseling een ‘schetsontwerp’.

Een aantal zittrappen tussen de bestaande trappen, een licht glooiend grasveld met verspreide bomen en een iele bomenrij langs de gevel. Is dit voldoende om de kade weer een vorm te geven? Is dit de vorm die de dramatische ontmoeting van stuwwal en rivier recht doet?

Met een beeldverhaal willen wij de geest scherpen, ruimtes openleggen, verbeelding aan de macht helpen. Het denken willen we voeden met een serie ‘de subtiele kaden’. Ieder die zich geroepen voelt mag een beeld in deze serie maken. Een kadebeeld dat iets van ambitie, iets van durf, iets van de kracht van deze plek laat zien. De beste prenten zullen op RedBek worden gepubliceerd.

58 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page