top of page
  • Foto van schrijverACN

Drie tinten grijs.


Op www.nijmegendirect.nl plaatste ik een column met als titel: “Stout”. Dit omdat Opoe Sientje illegaal in de Lindenberghaven ligt. Iets wat Leon Berkers, de eigenaar, volmondig erkende. Hoewel ik Opoe Sientje een zeer warm hart toedraag sta ik nog steeds achter mijn stelling dat stout zijn in deze kwestie niet goed is. Illegaal is illegaal. Maarten de Vletter, mijn gewaardeerde Redbek – collega, vond het opmerkelijk dat ik zo stellig was met mijn opmerking: Lex dura; sed lex. Terwijl ik rondom de commissie Beeldkwaliteit altijd een veel rekkelijker mening verkondig. Dat klopt. De commissie Beeldkwaliteit toetst weliswaar aan gemeentelijke nota’s met beeldkwaliteitsplannen en aan bestemmingsplannen. Maar ik ben en blijf van mening, dat dit geen strikt juridische basis is voor besluitvorming. Vrijelijke interpretaties blijven mogelijk. En soms kan ik daar geen chocola van maken. En met mij architecten ook niet. Daar komt bij, dat het College van B & W de besluiten van de commissie Beeldkwaliteit gewoon kan negeren. Zo juridisch vastgetimmerd is het dus niet.

Een bekentenis. In 1990 kocht ik een nieuwbouwwoning in Lindenholt. Hoek Ackerbroekweg / Broekstraat. Daar stond al een jaar lang een blokje van 3 onder één kap woningen. Omdat deze drie woningen niet verkocht werden werd de rest van het plan niet gerealiseerd. De architectuur van dit solitaire blokje was dusdanig, dat menig passant dacht dat dit een kantoor, kinderdagverblijf of wat dan ook was. Wij hebben de middelste woning gekocht en hebben er ruim 10 jaar met veel plezier gewoond. In de notulen van de commissie Beeldkwaliteit had ik gelezen, dat de architect drie keer met kleurvoorstellen moest komen voor het houtwerk. Drie keer. Steeds een ander ralnummer grijs. Pas bij de derde tint grijs was de commissie enthousiast. De kleur grijs van het totale blok vonden wij gigantisch saai. Onze nieuwe buren aan beide kanten ook. Maar niet getreurd. Een bekende Nijmeegse architect vond ook dat de kleuren nergens op leken. In no – time had hij voor het gehele blok frisse kleuren rood, geel, groen en blauw bedacht. Een schilder was snel gevonden. In een paar dagen zag het hele blok er totaal anders uit. Niet lang na de oplevering. En niet lang nadat de commissie Beeldkwaliteit drie vergaderingen had besteed aan het uitzoeken van de juiste kleur grijs. Nooit iets van gehoord.

Ik ben van mening, dat ik hooguit een beetje stout ben geweest en niets illegaals heb gedaan. Dat is het verschil met Opoe Sientje. Denkt iemand er anders over? Schrijve het op!

63 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page