ACN verkent | 11.11.2022
Hoe ziet de openbare ruimte eruit door de ogen van een skater? En hoe maak je van het skatepark een plek voor iedereen? We maakten kennis met de stad als inclusief skateparadijs tijdens een skate/fietstour onder leiding van de Rollende Mina’s.
Beeld: Rollende Mina's
De Rollende Mina’s namen ons mee vanaf Plein Mariënburg Kapel richting de Waalkade, het Joris Ivesplein, de Schaeck Mathonsingel en tot slot het oude ABN-Amro kantoor. De gladde ondergrond, kiezelvrije paden en voldoende ruimte om uit te rollen, maken deze plekken aantrekkelijk voor skaters. Onderweg vertellen Simone Bauhuis en Eva Steverink over de Rollende Mina’s als feministisch/queer skateboard collectief en laten ervaren skaters zien hoe je de openbare ruimte als skate ramp of grind rail benut. De Rollende Mina’s eisen hun plek op in de stad – en binnen de skatescene – en creëren zo ruimte voor expressie en identiteit.
Dat skaten niet overal is toegestaan, kan op begrip rekenen van de Rollende Mina’s. Geluidsoverlast en veilligheid spelen hierbij een rol. Desalniettemin is Nijmegen een van de beste steden om in de skaten. Zou het toestaan van skaten binnen bepaalde timeslots op populaire plekken een uitkomst kunnen zijn? De boodschap van de Rollende Mina’s is in ieder geval duidelijk: betrek skaters bij het nadenken over skate-mogelijkheden in de openbare ruimte. Het is immers zonde van het geld wanneer er een plek wordt ingericht voor skaters die niet aan specifieke skate-wensen voldoet.
De Rollende Mina’s organiseren skatewedstrijden, events en workshops verspreid door de stad vanuit de gedachte dat het skatepark en de openbare ruimte toegankelijk moet zijn voor iedereen. Ze zetten hun voorliefde voor skaten in als het ideale middel om mensen op een laagdrempelige manier met elkaar te verbinden: je hebt alleen een skateboard nodig en een open mindset.
Datum: vrijdag 11 november 2022
Start: plein Mariënburg Kapel
Tijd: 16:30 – 18.00 uur
Deelname: €7,50 p.p. | studenten gratis
Let op: deze rondleiding is per skateboard of fiets, dus neem je twee- of vierwieler mee
Dit is een programma in het kader van ‘PLEK: plaats maken voor de rechtvaardige stad’. Het komende jaar onderzoekt het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) welke maatschappelijke en ruimtelijke interventies bijdragen aan een rechtvaardige stad.
Comments