top of page

wo 10 jul

|

Nijmegen

Plaatsmaken voor de broedplaats

Programma over broedplaatsen

Tickets zijn niet te koop
Andere evenementen bekijken
Plaatsmaken voor de broedplaats
Plaatsmaken voor de broedplaats

Tijd en locatie

10 jul 2024, 20:00 – 21:30

Nijmegen, Winselingseweg 16, 6541 AK Nijmegen, Nederland

Over het evenement

Wat is de waarde van kunstenaars en creatieven voor Nijmegen? En hoe verankeren we die waarde in het weefsel van de stad? In aanloop naar een nieuw broedplaatsenbeleid voor Nijmegen organiseert ACN een debat over de plek van kunst en cultuur in de stad. Luister naar een pleidooi van stadmaker Rinske Brand over cultuurgedreven stadmaken en praat mee.

Succesverhalen Het succes van de vele broedplaatsen die Nederlandse steden kennen, laat zien dat de waarde van kunstenaars en creatieve ondernemers breed gedragen is onder bewoners, gemeentes en projectontwikkelaars. En makelaars zullen beamen dat cultuur in de wijk goed is voor de huizenprijzen. Toch laat de maatschappelijke waarde zich lastig vangen in cijfers en trekken kunstenaars en creatieven meestal aan het kortste eind zodra er Euro’s in het spel komen.

Placemaking Tegen de achtergrond van de opkomst van de broedplaats speelt dat echte rafelranden in de stad – als plekken voor culturele experimenten – steeds zeldzamer zijn door het snelle tempo waarin steden zich ontwikkelen. Het gevolg is dat broedplaatsen steeds vaker onderdeel worden van gebiedsontwikkeling, soms als permanente plek voor kunstenaars en creatieven, maar vaak ook als vorm van placemaking. Dat leidt tot spanningen, omdat kunstenaars, creatieve ondernemers, ambtenaren en projectontwikkelaars verschillende belangen nastreven.

Gedeelde waarden Dat roept de vraag op wat voor stad het snelgroeiende Nijmegen wil zijn op het vlak van kunst en cultuur, en welke plek broedplaatsen daarbij innemen. De ene broedplaats is namelijk de andere niet, een kunstenaar werkt anders dan een creatieve ondernemer en beiden zullen ‘waarde’ anders definiëren dan een projectontwikkelaar. En ook een afdeling cultuur van een gemeente zal een broedplaats anders benaderen dan een afdeling stadsontwikkeling. Kortom: hoe krijg je de neuzen dezelfde kant op, wanneer er anders over waarde wordt gedacht en uit verschillende belangen wordt gehandeld?

We trappen de avond af met Rinske Brand (BRAND The Urban Agency). Ze vertelt over haar model voor cultuurgedreven stadmaken en haar onderzoek naar zeven toonaangevende Nederlandse broedplaatsen. Daarna gaan we met verschillende stakeholders en het publiek in gesprek onder leiding van moderator Michiel Hulshof (Tertium).

Deel dit evenement

bottom of page