top of page
  • Foto van schrijverACN

Expeditie OverBetuwe: Verdozen en Vergroenen

Dit najaar organiseren Architectuurcentrum Nijmegen en Architectuurcentrum CASA Arnhem samen een ‘vierdaagse’ voorbij de grenzen van de eigen stad. Ons gedeelde buitengebied tussen Waal en Rijn, Dodewaard en Doornenburg is voor de meeste Arnhemmers en Nijmegenaren grotendeels onbekend terrein. Tegelijkertijd leunen beide steden steeds meer op dit gebied met alle gevolgen van dien. Daarom gaan we gezamenlijk op expeditie om zo deze blinde vlek te verkennen vanuit verschillende invalshoeken. We hebben vier verkenners met elk hun eigen expertise gevraagd een wandeling samen te stellen voor de podcastserie Expeditie Overbetuwe.


Aflevering 4 | Verdozen en Vergroenen Ruimte voor de rivier en natuurontwikkeling staan in schril contrast met de ruimteclaims voor transport en logistiek. Gefascineerd door de grootschalige ontwikkelingen langs snelwegen en het groter wordende contrast met het landschap, vraagt landsschapsarchitect Marc Nolden zich in deze vierde en tevens laatste aflevering af hoe we ons tot nieuwe dozen en lijnen moeten verhouden. Tijdens een zintuig prikkelende wandeling tussen A15 en Betuwelijn, laat Nolden zien waar het goed en goed misgaat. We nemen je mee op een audiotour. Aan de hand van het kaartje op deze site kun je de route eventueel ook wandelen of fietsen en ter plekke naar de verschillende ontwikkelingen luisteren.


Luister de podcast via Spotify of SoundcloudAflevering 3 | Water en Wonen

Mieke Dings, auteur en architectuurhistorica, woont sinds 2014 in Slijk-Ewijk aan de Waal. Als bewoner van de herenboerderij De Danenburg is zij inwoner, maar ook nog altijd een nieuwkomer. Wat ziet zij als binnen- en buitenstaander? Hoe bepalend was en is de rivier op het leven en de inrichting van het gebied? En hoe zetten de bewoners het landschap naar hun hand? Een wandeling rond Oosterhout in het teken van het wassende water.


Luister de podcast via Spotify of SoundcloudAflevering 2 | Grenzen en Geschiedenis

In de tweede aflevering gidst zelfbenoemd ontdekkingsreiziger Hans Jungerius ons door het land van grenzen en geschiedenis. We stoppen bij allerlei grenzen in het landschap, bekijken waar in het gebied nog sporen zijn te zien van conflict en trotseren dapper de weersomstandigheden. We nemen je mee op een audiotour. Aan de hand van het kaartje kan je de route eventueel ook wandelen of fietsen en ter plekke naar de verschillende ontwikkelingen luisteren.


Luister de podcast via Spotify of SoundcloudAflevering 1 | Appels & Peren In de eerste aflevering gidst architect en docent Txell Blanco ons op een culinaire wandeling. We stoppen bij verschillende organisaties die inzetten op duurzame voedselsystemen. Samen gaan we op onderzoek uit. Wat betekent de voedseltransitie voor het landschap? Hoe kunnen we zelf ook lokaler gaan eten? We nemen je mee op een audiotour. Aan de hand van het kaartje kan je de route eventueel ook wandelen of fietsen en ter plekke naar de verschillende ontwikkelingen luisteren. Luister de podcast via Spotify of Soundcloud
197 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page