top of page
  • Foto van schrijverACN

ACN verkent: Benedenstad AFGELAST

De rondleiding van zondag 30 januari onder leiding van architect Paul van Hontem is in verband met de aanhoudende richtlijn om afstand te houden helaas geannuleerd.


Tekst rondleiding:

De ligging aan de rivier met zijn schepen en het veer bracht dit stadsdeel door de eeuwen heen grote voorspoed. De huizen waren er veelal groot en rijk. Nadat rond 1880 de vestingwerken waren afgebroken, trokken de rijke families weg en werd de Benedenstad een verpauperde volksbuurt. Door de bouw van de Waalbrug en het opheffen van de veerpont in 1936 raakte de Benedenstad verder in verval.


Na de Tweede Wereldoorlog werd de buurt grondig gerenoveerd. Tussen 1978 en 1983 werd een deel van de oorspronkelijke bebouwing vervangen door sociale woningbouw, waarin de oorspronkelijke bewoners konden terugkeren en waardoor het karakter van de wijk behouden bleef. Het middeleeuwse stratenpatroon en het bijzondere reliëf is de reden dat de Benedenstad sinds 1975 een van rijkswege beschermd stadsgezicht is. De excursie voert langs bekende en minder bekende plekken en gaat in op de totstandkoming van deze bijzondere wijk.

Datum: Zondag 30 januari 2022

Duur: 11.00-12.30 uur

Rondleider: Paul van Hontem, architect

Vertrek: Ridderstraat, hoek Lindenberg

Kosten: € 7,50

Verplichtte aanmelding vóór 28 januari 2022 via: rondleiding@architectuurcentrumnijmegen.nl


Let op: DEZE RONDLEIDING IS AFGELAST

312 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page