• ACN

Terugblik Expeditie Koningsdaal

Zondag 30 oktober was een prachtige dag voor de expeditie naar Koningsdaal. Het programma bestond uit twee inleidende presentaties door stedenbouwkundig adviseur Peter Hoesbergen en architect Joris Molenaar. Daarna trokken 40 deelnemers onder leiding van Joris Molenaar de wijk in.

Verslag

Tegen de volkswijk Waterkwartier aan verrijst Koningsdaal, een ontwikkeling van BPD Bouwfonds en bouwer Trebbe. De kopers van de “royale herenhuizen” (v.a. €289.500 v.o.n.) en “stadsvillas” (tot €399.000 v.o.n.) hebben meer met hipstercafé Blommers in het Honigcomplex dan met Café ‘t Woaterkwartiertje, om de hoek in de Voorstadslaan. Hoe draagt de architectuur en het stedenbouwkundig ontwerp van Koningsdaal bij aan het slaan van bruggen tussen wijken en het verbinden van de stad met de rivier? En waarom is hier expliciet gekozen voor een historiserende beeldtaal?

Peter Hoesbergen (Hoesbergen Advies) presenteerde zijn visie op de ontwikkelstrategie. Hij studeerde op verzoek van het Ontwikkelbedrijf Waalfront aan een alternatief voor het ‘spierballenplan’ van Lodewijk Baljon en Liesbeth van der Pol. Dit plan bevatte voor Nederlandse begrippen hoge woontorens met appartementen en daar was de markt tijdens de crisis niet meer in geïnteresseerd. Nijmegen had en heeft behoefte aan stadswoningen dichtbij het centrum; een alternatief voor de dure woningen in Nijmegen-oost. Zijn advies: bouw grondgebonden woningen met een privé tuin en appartementen in stedelijke bouwblokken, benut bestaande infrastructuur en faseer de ontwikkeling. Zet deze bouwblokken niet los in het groen, maar zorg voor een sterke samenhang, creëer kleinschalige openbare ruimte in een parkachtige setting. Als supervisor had Peter de verantwoordelijkheid voor de architectenselectie en werkte de plannen samen met stedenbouwkundige Mathieu Schouten verder uit.

Ontwikkelaar BPD nam het advies over en inmiddels was bouwer Trebbe uit de aannemersselectie gekomen. Er moest uit kostenoverwegingen snel gebouwd worden door middel van systeembouw, waardoor er geld over bleef voor de architectonische uitstraling. BPD gaf een selectie van architecten als opdracht mee om woningen te tekenen in de ‘sfeer van Oost’.