top of page

NIJMEGEN GREEN CAPITAL

Nijmegen is door de Europese Commissie verkozen tot European Green Capital 2018. Een jaar lang is Nijmegen de duurzame hoofdstad van Europa.

Steden spelen bij de verduurzamingsopgave een cruciale rol. Het Architectuurcentrum Nijmegen organiseert in 2018 daarom meerdere activiteiten in het kader van Nijmegen Green Capital 2018.

TIJDENS DE EUROPESE MOBILITEITSWEEK:

18 september

De duurzame stad in beweging: mobiliteit in het Nijmegen van morgen

Het Architectuurcentrum Nijmegen en LUX verkennen de toekomst van de duurzame mobiliteitsstad. Door verschillende scenario’s te laten zien en kritisch te bevragen, zetten we technologische ontwikkelingen af tegen de keuzes die we zelf kunnen maken. Hoe verplaatst de Nijmegenaar zich het liefst? Welke rol speelt de auto eigenlijk nog over 10 of 15 jaar? En welke impact heeft dit op hoe de stad eruit ziet?

Rondom die vragen organiseren het Architectuurcentrum Nijmegen en LUX, als onderdeel van de Europese Mobiliteitsweek, een debat op dinsdag 18 september.

Taede Tillema, bijzonder hoogleraar transportgeografie, leidt de avond in door een aantal toekomstscenario’s te schetsen. Wethouder Harriët Tiemens (duurzaamheid en mobiliteit) licht haar plannen toe: welke visie heeft zij? Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving Daan Zandbelt vragen we om advies. Wat kunnen we leren van andere steden?

Meer informatie & tickets

Foto:  Raymond Rutting

Tessa en Tim, een jong gezin dat graag duurzaam wil gaan wonen en daarover het blog: 'GnaarA' schrijft.

Architectuurcentrum Nijmegen is partner van Nijmegen Green Capital en wordt ondersteund door 100% zonnig​ en

ECO architecten.

EERDERE ACTIVITEITEN

29 januari: Uitreiking Architectuurprijs Nijmegen + Duurzaamheidsdebat

Het klimaat verandert. We moeten snel ingrijpen en steden spelen daarbij een cruciale rol. Hoe kunnen de stad en het omliggende landschap duurzamer worden ingericht? Het antwoord op deze vraag vereist een lange termijn-visie.
LUX en het Architectuurcentrum Nijmegen vroegen op 29 januari daarom Nijmeegse politici hun blik te werpen op hoe Nijmegen er in 2030 uit zou moeten zien. Hoe kijken zij aan tegen duurzame stadsinrichting?

Maar de avond  begon met de uitreiking van de Architectuurprijs Nijmegen. Winnaar is Tandheelkunde Radboud UMC. De speciaal voor Nijmegen Green Capital in het leven geroepen duurzaamheidsprijs ging naar het Van Der Valkhotel Nijmegen/Lent. De Koosteruin Brakkestein ontving een eervolle vermelding en publieksfavoriet werd de Lentloperbrug.
 

Na de uitreiking toonde landschapsarchitect Clim Sorée van het Rotterdamse bureau Bosch-Slabbers een aantal verrassende projecten waarbij stedelijke ontwikkeling en verduurzaming van het stedelijk landschap hand in hand gaan.  

TIJDENS DE DAG VAN DE ARCHITECTUUR:

1 juni: Dagexcursie naar CIRCL op de Zuidas Amsterdam
Een living lab, een podium voor nieuwe principes van bouwen en werken en een doorbraak voor opdrachtgever en architect. Dat is het nieuwe circulaire paviljoen van ABN-AMRO op de Zuidas. Op vrijdag 1 juni organiseert het Architectuurcentrum Nijmegen daarom een dagexcursie naar CIRCL, ontworpen door de Architekten Cie. Hans Hammink, Architekten Cie, en Ex Interiors geven een rondleiding door dit duurzame voorbeeldgebouw met een wervelende ontstaansgeschiedenis.

2 juni: Inspiratiemarkt duurzaam (ver)bouwen

Om jou als inwoner van Nijmegen te inspireren tot het duurzaam (ver)bouwen van je woning, organiseren het Architectuurcentrum Nijmegen, Rabobank Rijk van Nijmegen, Loket Duurzaam Wonen Plus van de gemeente Nijmegen en RvN@ de Inspiratiemarkt duurzaam (ver)bouwen. Er worden tijdens deze markt, waar je alles te weten komt over duurzame bouwmaterialen en energie, materiaalgebruik, financieringsmogelijkheden, subsidiemogelijkheden en advies over het duurzaam en ecologisch (ver)bouwen van je huis, ook diverse inspirerende workshops en presentaties gegeven.

Foto

Foto:  Hannah Kipje

Winnaars van de Duurzaamheidsprijs: Wiegerinck Architecten in opdracht van Van der Valk Hotel, Lent

181918_debat_DuurzameStad_denys-nevozhai

Foto: De duurzame stad in beweging

Foto: Ossip van Duivenbode

CIRCL Amsterdam

LUX-912x513.jpg
bottom of page