top of page
  • Foto van schrijverACN

Actie: De Bindertuin, sous les pavés...een paradijs!

Update december 2020.

Na drie weken werk is de Bindertuin bijna af. Voor de nieuwe tuin, met veel grassen, meerstammige bomen (den en berk), en jaarrond bloeiende accenten (salie, duizendblad, wolfsmelk en hemelsleutel) is zo'n 680 m² straatwerk eruit gehaald. Hekken zijn verwijderd en hemelwater afgekoppeld. Het bestaande talud is geleidelijk afgevlakt, geïnfiltreerd regenwater zorgt voor extra vocht in de grond en bestaande beplantingsbakken vormen in het nieuwe ontwerp de ontmoetingsruimte voor bewoners.

Met dank aan allen die dit project gerealiseerd hebben: woningbouwcorporatie Talis, Bindkracht 10, Operatie Steenbreek, de tuin-en landschapsarchitecten van Buro StaLa, bewoners van de Binder, gemeente Nijmegen en hoveniersbedrijf Liemers Hendriks!

beeldmateriaal: ACN,StaLa, studio another day


Begin dit jaar nam het ACN het initiatief voor de ontwikkeling van de Bindertuin. We wilden de versteende parkeervlakte rond het oude belastingkantoor transformeren tot een groene en koele tuin voor nieuwe bewoners. Aanvullend op het organiseren van publieksactiviteiten binnen ons jaarthema A SUNNY AFTERNOON: De stad als ecosysteem zijn we op deze manier zelf ook initiatiefnemer voor een groener Nijmegen. In het verlengde van de lezing van landschapsarchitect Martin Knuijt (OKRA), hebben we de samenwerking opgezocht met woningbouwcorporatie Talis, Bindkracht 10, Operatie Steenbreek, de tuin-en landschapsarchitecten van Buro StaLa, bewoners van de Binder en gemeente Nijmegen om tot een vruchtbaar voorstel te komen. Architectuur Lokaal plaatste er een artikel over: 'Architectuurcentrum als planontwikkelaar'.


"De huidige gespannen woningmarkt brengt voor veel groepen grote onzekerheid met zich mee. Het herbestemmingsproject Binder in Nijmegen, waarbij het architectuurcentrum ACN een bijzonder initiatief nam, laat zien dat voor een specifieke groep wel degelijk fatsoenlijke (tijdelijke) woonruimte te ontwikkelen is. Bewoners denken mee over de herinrichting van de omgeving."


Aanleiding voor onze actie vormt de lezing van ecoloog en filosoof Matthijs Schouten afgelopen jaar. In zijn pleidooi voor het herstellen van de balans tussen stedeling en natuur, haalde hij een bekend Chinees gezegde aan: “Wil je een avond gelukkig zijn, wordt dan goed dronken. Wil je een jaar gelukkig zijn, wordt verliefd. Maar wil je een leven lang gelukkig zijn, leg een tuin aan.’’


Met het project willen we de natuur de kans geven zich te manifesteren, zodat beleidsmakers en ontwerpers hierop weer kunnen reageren, in aanloop naar de toekomstige herontwikkeling van het gebied. De nieuwe Bindertuin is in het beste geval een plek waar veel groen en water zorgen voor verkoeling. Waar insecten en kleine dieren thuis zijn. En natuurlijk waar bewoners van de Binder elkaar ontmoeten en samen de tuin kunnen onderhouden.

616 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page