• ACN

8 DEC // ACN & LUX presenteren: Samen sterker met wooncoöperaties

Het vinden van een koop- of huurwoning is voor velen onmogelijk geworden. Biedt de wooncoöperatie een uitweg voor mensen die een betaalbare woning zoeken en voorzieningen willen delen? En wat kan Nijmegen leren van de eerste coöperaties uit Amsterdam en Rotterdam? Luister naar initiatiefnemer Peter Kuenzli en praat mee over de vraag of wooncoöperaties ook in Nijmegen voet aan de grond moeten krijgen.

illustratie: Drip for Drip


Geen corporatie maar coöperatie Een coöperatieve woonvorm gaat over de vraag ‘hoe willen wij in de toekomst wonen?’ in plaats van ‘hoe wil ík wonen?’. Een coöperatie wordt opgericht door een groep mensen die een woonbehoefte delen, samen passende woningen bouwen en die tegen kostprijs verhuren aan haar leden. Omdat de woningen eigendom zijn van de coöperatie, blijven ze betaalbaar. Het draait dus niet om individueel woonbezit en voorkomt dat er een nieuwe generatie rijken ontstaat: na aflossing van de hypotheek blijft de gebruiker huur betalen, geld dat ten goede komt aan nieuwe woningbouwprojecten.


Operatie wooncoöperatie Peter Kuenzli, co-auteur van Operatie wooncoöperatie, laat tijdens deze avond zien hoe gemeenschappelijk bezit ons uit de wooncrisis kan helpen. Het boek Operatie wooncoöperatie vertelt hoe de coöperatie uit beeld verdween, hoe de wooncrisis ontstond en illustreert aan de hand van tien projecten uit Wenen, Zürich en München hoe bijzondere manieren van samenleven tot stand kunnen komen door bewuste keuzes vanuit lokaal bestuur. Kuenzli legt uit hoe de wooncoöperatie juridisch en financieel in elkaar zit, wat de rol van de architect is en wat het verschil is met andere vormen collectief wonen.


Daarna gaan we in gesprek met Kuenzli, initiatiefnemers en het publiek over de vraag of de wooncoöperatie ook hier voet aan de grond moet krijgen. Biedt het voor woonstad Nijmegen een uitweg uit de wooncrisis? Welke acties van de gemeente zijn nodig om de wooncoöperatie te laten slagen? En waar te beginnen als je zelf een coöperatie wilt starten?


Speciaal voor deze gelegenheid komen we samen in een van de Nijmeegse plekken waar mensen al lange tijd collectief wonen: woongroep Het Dobbelmannklooster.

 

Datum: donderdag 8 december

Tijd: 20:00 – 21:30 uur

Locatie: Woongroep Het Dobbelmannklooster, Dobbelmannweg 1

Tickets: €7,50 | studenten en sponsoren gratis Aanmelden sponsoren via info@architectuurcentrumnijmegen.nl 

Dit programma is een samenwerking tussen Architectuurcentrum Nijmegen en LUX en onderdeel van het ACN-jaarprogramma ‘PLEK: plaats maken voor de rechtvaardige stad’. Daarin onderzoekt ACN welke maatschappelijke en ruimtelijke interventies bijdragen aan een rechtvaardige stad.


142 weergaven