• ACN

23 SEP // ACN café: Ecodorp Zuiderveld

Hoe ontwerp en ontwikkel je een ecodorp op basis van de pijlers Duurzaamheid, Goed nabuurschap, Bewustwording en Zorg voor elkaar? Maak kennis met ecodorp Zuiderveld – het grootste ecodorp van Nederland – tijdens het derde ACN café van dit jaar.

Impressie Ecodorp Zuiderveld | Hoogte 2 Architecten


In ecodorp Zuiderveld in Nijmegen-Noord wonen zo’n honderd bewoners van verschillende leeftijden, met uiteenlopende gezinssamenstellingen en (culturele) achtergronden. Het ecodorp bestaat uit 46 (sociale) huurwoningen, een gemeenschappelijke ruimte met woonkamer en keuken, een gedeelde wasruimte, een luxe badkamer en een logeerkamer. Ook is er een grote zolderruimte voor bijeenkomsten. Tussen de bebouwing ligt een grote gemeenschappelijke tuin die de bewoners met elkaar op een ecologische manier ontwikkelen en onderhouden.

Tijdens deze editie van ACN café presenteert architect Peter Groot/Rudi Koster (Hoogte 2 Architecten) het ontwerp van ecodorp Zuiderveld. Bernard Smits (WBVG) vertelt over de allereerste stappen die zijn gezet en hoe de samenwerking met de verschillende partijen is verlopen. Marian Aarts gaat namens de woongroep in op hoe zij het proces hebben beleefd en vertelt over de samenstelling en het functioneren van de woongroep. Daarna wandelen we samen met de architect, Marian Aarts en Bernard Smits over het terrein en langs de woningen. Tijdens deze rondleiding is er gelegenheid om vragen te stellen. We sluiten de middag af met een drankje en een hapje. 

Datum: vrijdag 23 september 2022

Tijd: 16.15 – 18:30 uur, inloop om 15.45 uur

Locatie: Ecodorp Zuiderveld, Alfred Hitchcockstraat 42, Nijmegen

Entree: gratis, aanmelden niet nodig

 

Betrokken partijen bij ecodorp Zuiderveld zijn: Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland (CVEG), woningcorporatie Talis, woningbouwvereniging Gelderland (WBVG), Hoogte 2 Architecten, Trebbe Wonen, landschapsarchitect Le Far West en gemeente Nijmegen. Ecodorp Zuiderveld werd tijdens de uitreiking van Architectuurprijs Nijmegen 2021 door de vakjury bekroond met de duurzaamheidsprijs.

117 weergaven