top of page
  • Foto van schrijverACN

Ecodorp Zuiderveld

ACN café | terugblik 23.09.2023


Hoe ontwerp en ontwikkel je een ecodorp op basis van de pijlers Duurzaamheid, Goed nabuurschap, Bewustwording en Zorg voor elkaar? Tijdens het derde ACN café van 2022 maakte je kennis met ecodorp Zuiderveld – het grootste ecodorp van Nederland.

Foto's: Olof Middelbeek


In ecodorp Zuiderveld in Nijmegen-Noord wonen zo’n honderd bewoners van verschillende leeftijden, met uiteenlopende gezinssamenstellingen en (culturele) achtergronden. Het ecodorp bestaat uit 46 (sociale) huurwoningen, een gemeenschappelijke ruimte met woonkamer en keuken, een gedeelde wasruimte, een luxe badkamer en een logeerkamer. Ook is er een grote zolderruimte voor bijeenkomsten. Tussen de bebouwing ligt een grote gemeenschappelijke tuin die de bewoners met elkaar op een ecologische manier ontwikkelen en onderhouden.

Tijdens deze editie van ACN café presenteerde architect Peter Groot/Rudi Koster (Hoogte 2 Architecten) het ontwerp van ecodorp Zuiderveld. Bernard Smits (WBVG) vertelde over de allereerste stappen die zijn gezet en hoe de samenwerking met de verschillende partijen is verlopen. Marian Aarts ging namens de woongroep in op hoe zij het proces hebben beleefd en vertelt over de samenstelling en het functioneren van de woongroep. Vervolgens wandelden de deelnemers samen met de architect, Marian Aarts en Bernard Smits over het terrein en langs de woningen. Het programma werd afgesloten met een drankje en een hapje.


Betrokken partijen bij ecodorp Zuiderveld zijn: Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland (CVEG), woningcorporatie Talis, woningbouwvereniging Gelderland (WBVG), Hoogte 2 Architecten, Trebbe Wonen, landschapsarchitect Le Far West en gemeente Nijmegen.

 

Ecodorp Zuiderveld werd tijdens de uitreiking van Architectuurprijs Nijmegen 2021 door de vakjury bekroond met de duurzaamheidsprijs.

426 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page