top of page
  • Foto van schrijverACN

‘Het Rijks’ en ‘Jorismavo’

ACN café | terugblik 20.05.2022


Twee bijzondere scholen Hoe ontwerp je een schoolgebouw voor twee bijzondere scholen? Tijdens deze editie van ACN café maakten we kennis met de nieuwbouw en renovatie van Het Rijks en de Jorismavo.

Foto: Stijn Poelstra

Het Rijks en de Jorismavo - gelegen in de wijk Nije Veld - zijn twee bijzondere scholen waar leerlingen op zoek gaan naar hun passie en talenten en hun dromen dromen kunnen waarmaken. Het Rijks is een school in Nijmegen voor alle leerlingen met een vmbo-advies. Leren werken met je handen en niet alleen maar in de schoolbanken zitten is er het motto. De Jorismavo is een kleine school waar je optimaal wordt opgeleid om door te stromen naar de havo of naar een geschikte werkplek in de maatschappij.

De scholen vormen samen een campus met een gedeeld sportcomplex. Het Rijks is gevestigd in het in Bossche Stijl ontworpen gebouw van architect C. Pouderoyen (1955). Mecanoo Architecten heeft het gebouw een fraaie metamorfose gegeven, met moderne ingrepen maar waar ook recht is gedaan aan de authenticiteit van de ontwerper. De Jorismavo en het sportcomplex zijn toegevoegd aan de campus. De repeterende verticale houten bekleding verbindt de drie gebouwen op unieke wijze, ondanks de verschillen in bouwgeschiedenis.

Foto: Stijn Poelstra

Architect Yan Shi (Mecanoo Architecten) lichte het ontwerp van de campus nader toe. Na haar presentatie wandelden we samen met architect en leidinggevenden van beide scholen over de campus en bezochten we de gebouwen. De middag werd afgesloten met een door de leerlingen verzorgde borrel in de aula.


Bekijk hieronder het fotoverslag! 

Dit programma is een samenwerking met Het Rijks en de Jorismavo. ACN café wordt georganiseerd door een enthousiaste groep vrijwilligers namens Architectuurcentrum Nijmegen.

241 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page