• ACN

Agenda 2020 - De Bindertuin: sous les pavés

Bijgewerkt: apr 1

Als casus vestigt het ACN de aandacht op het hitte-eiland voor onze eigen deur: het stationsgebied. De Spoorstraat, Tunnelweg en het Stationsplein vormen samen een zinderende asfaltvlakte omringt door hoogbouw. Aan het plein krijgt het belastingkantoor op de hoek met de Stieltjesstraat een nieuwe invulling en dit biedt kansen: een potentiële groene oase ligt onder de stenen verscholen.


beeld: another day


Wat zou het mooi zijn als we deze plek kunnen transformeren tot een groene en koele tuin voor nieuwe bewoners, een incubator aan het plein, precies tegenover Doornroosje. In het verlengde van Martin Knuijts lezing hebben we de samenwerking opgezocht met woningbouwcorporatie Talis, De Binder, Operatie Steenbreek, de tuin-en landschapsarchitecten van Stala en de gemeente Nijmegen om tot een vruchtbaar voorstel te komen. Martin Knuijt (OKRA) is als extern adviseur benaderd.


Aanleiding voor onze actie vormt de lezing van ecoloog en filosoof Matthijs Schouten afgelopen jaar. In zijn pleidooi voor het herstellen van de balans tussen stedeling en natuur, haalde hij een bekend Japans gezegde aan:

“Wil je een avond gelukkig zijn, wordt dan goed dronken. Wil je een jaar gelukkig zijn, wordt verliefd. Maar wil je een leven lang gelukkig zijn, leg een tuin aan.’’


Met het project willen we de natuur de kans geven zich te manifesteren, zodat beleidsmakers en ontwerpers hierop weer kunnen reageren, in aanloop naar de toekomstige herontwikkeling van het gebied.


De nieuwe Bindertuin is in het beste geval een plek waar veel groen en water zorgen voor verkoeling. Waar insecten en kleine dieren thuis zijn. En natuurlijk waar bewoners van de Binder elkaar ontmoeten en samen de tuin kunnen onderhouden.

82 keer bekeken
CONTACT

Architectuurcentrum Nijmegen

Spoorstraat 268

6511 AH Nijmegen

06 11620217

info@architectuurcentrumnijmegen.nl

www.architectuurcentrumnijmegen.nl

  • Facebook - Black Circle
OVER

Het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) is het centrum voor ideevorming en uitwisseling over architectuur, stedenbouwkunde en de ruimtelijke ontwikkeling van Nijmegen. In samenwerking met relevante partijen worden producties opgezet, debat-avonden en activiteiten georganiseerd. Het ACN zet daarbij haar kennis en netwerk in om dilemma’s in de stad te duiden, op de agenda te zetten en oplossingen aan te dragen. Lees meer...

© Stichting Architectuurcentrum Nijmegen 2020 | Alle rechten voorbehouden