13 sept// Nimma aan Zee

Stel dat Nijmegen aan zee ligt, hoe ziet ons leven er dan uit? Vanuit die verbeelde omstandigheid gaan ACN en LUX tijdens Warming Up: Nimma aan zee in gesprek over klimaatverandering en –adaptatie.

Beeld: Jaap Scheeren (1) en LOLA Landschape Architects (2)


Rond 2200 is Nederland zoals we dat nu kennen grotendeels onder het water verdwenen. Ondanks alle mondiale inspanningen om de klimaatcrisis van de 21e eeuw in te dammen en de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs na te komen, hebben de effecten van de fossiele samenleving lang doorgewerkt in een zichzelf versterkende spiraal van opwarming en zeespiegelstijging. Land is schaars in de lage landen en wordt gebruikt voor de productie van bos, grote gewassen, huisvesting en distributiecentra. Akkerbouw en veeteelt hebben plaats gemaakt voor hydrocultuurparken waar algen, vis, schaaldieren, groenten en energie worden geoogst. Van de 7 miljoen woningen die de afgelopen 100 jaar zijn gebouwd op de Hoge Gronden, staan er zo’n 2 miljoen in de kustregio Arnhem-Nijmegen. Functies worden gestapeld in torenlandschappen van onze polycentrische Ruhr- en Rheindelta en een florerende toeristische industrie zet in op nostalgische stedentrips naar de bastions van het cultureel erfgoed in de Randstad. Nijmegen is een belangrijke vertrekplaats en tussenstop voor bezoekers uit de oostelijke Hanzesteden, van en naar de habitateilanden en voor de import en export door de lucht en over water. Bijvoorbeeld...


Dit beeld van vergaande effecten van klimaatverandering wordt vaak beschouwd als een te vermijden risico, maar op 13 september zetten we in op de kracht van de verbeelding om te zien wat zeespiegelstijging voor Nederland en onze regio kan betekenen. Samen met senior landschapsarchitect en mede-oprichter van LOLA Eric-Jan Pleijster verkennen we de mogelijke opties bij een versnelde zeespiegelstijging in een extreem maar niet ondenkbaar scenario: 2 meter in 2085, 3 meter in 2100 en 6 meter in 2200.


Dit zogenaamde 'Plan B' schetst een positieve toekomst waarin Nederlanders het watervraagstuk als hefboom gebruiken om hun toekomst vorm te geven. Samen met de next generation van jongeren en studenten, kijken we hoe we naar Plan B toe kunnen leven.


Eric-Jan Pleijster is partner en mede-oprichter LOLA Landscape Architects, Samen met LOLA maakte hij ontwerpen voor natuurlijk herstel en recreatief gebruik van het Nederlandse Zuidwestelijke deltagebied, waaronder de Grevelingen, de Volkerak en het Haringvliet. Hij schreef Dutch Dikes en coördineerde het onderzoek en de productie van het boek. Met twee bekroonde Eo Wijers-inzendingen en de Delta Water Award laat Eric-Jan zien dat op deze schaal het concrete ontwerp van landschap, infrastructuur en ecologie een nieuwe dimensie kan geven aan ruimtelijke ordening.

Pleijster bedacht met LOLA Landscape Architects "Plan B: NL2200". Dit plan schetst nieuwe lange termijn manieren om met de effecten van klimaatverandering in ons land om te gaan.


Meer info volgt medio augustus.


CONTACT

Architectuurcentrum Nijmegen

Spoorstraat 268

6511 AH Nijmegen

06 11620217

info@architectuurcentrumnijmegen.nl

www.architectuurcentrumnijmegen.nl

  • Facebook Social Icon
  • SoundCloud Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Instagram
OVER

Het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) is het centrum voor ideevorming en uitwisseling over architectuur, stedenbouwkunde en de ruimtelijke ontwikkeling van Nijmegen. In samenwerking met relevante partijen worden producties opgezet, debat-avonden en activiteiten georganiseerd. Het ACN zet daarbij haar kennis en netwerk in om dilemma’s in de stad te duiden, op de agenda te zetten en oplossingen aan te dragen. Lees meer...

© Stichting Architectuurcentrum Nijmegen 2020 | Alle rechten voorbehouden