ACN presenteert:
PLEK

De woningcrisis en groeiende ongelijkheid zetten het sociale fundament van onze samenleving steeds verder onder druk. Daarom onderzoekt ACN dit jaar, met het jaarprogramma ‘PLEK: plaatsmaken voor de rechtvaardige stad’, hoe architectuur, stedenbouw en (woon)beleid bij kunnen dragen aan een inclusieve stad.  

 

We benaderen PLEK tweeledig: de stad als plek om te wonen en de stad met voor iedereen toegankelijke publieke ruimtes. Hoe komen we tot een solidaire, gezonde en rechtvaardige stad, die niet alleen kansen biedt aan degenen die ze weten te pakken, maar ook zorg draagt voor degenen die gewoon op zoek zijn naar een leuk huis, een fijne baan, een gezellige buurt en waardering voor wie je bent? Welke rol kunnen het ontwerp en de architectuur van de stad spelen in de behoefte aan contact en gemeenschapszin?

 

Zwaartepunt van het jaarprogramma is het woonprogramma. We agenderen kansrijke ontwikkelingen voor een inclusieve Nijmeegse woningmarkt: co-housing, wooncoöperaties, tijdelijke woonvormen en een slagvaardige sociale en middenhuursector. Daarnaast richten we ons met een afwisselend programma op ontwerpoplossingen die gelijkheid bevorderen: van de indeling van de woonplattegrond tot de inrichting van de publieke ruimte. Van ontwerpprincipes uit andere culturen tot kleinschaligheid in inclusieve wijken.

Illustratie: Studio Another Day